Zo maak je je boot goed schoon

Je boot goed schoonmaken en schoonhouden is heel erg belangrijk. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ervoor kiest om je boot weer eens goed schoon te maken. Zo kan het zijn dat het mooie weer weer aanbreekt en er daarom weer veel gevaren gaat worden, simpelweg omdat het nodig is of omdat je bijvoorbeeld je boot wilt verkopen. Dit zijn allemaal redenen waarom je ervoor kunt kiezen om je boot weer eens grondig onder handen te nemen en te laten glimmen. Hieronder vind je een paar tips voor als jij je boot een grote schoonmaak gaat geven.

De bilge schoonmaken

Allereerst moet het worden voorkomen dat de bilge vies wordt. Een opvangbak onder de motor kan hier vaak al goed bij helpen. Als de bilge toch vies is dan moet deze wel goed schoongemaakt worden. Allereerst is het belangrijk om een bocht absorberende doek te gebruiken om al het vocht uit de bilge te halen, vervolgens moet je de bilge uitschrobben met water en bilge cleaner om de bilge vervolgens goed droog te maken met enkele doeken. Tenslotte is het belangrijk om dit te herhalen totdat er geen olie in de bilge meer aanwezig is.

Het dek van je boot schoonmaken

Het dek goed schoonmaken is ook erg belangrijk. Het is het beste om bovenaan te beginnen en naar beneden te werken, zo zorg je dat er geen vuil water over het schoongemaakte stuk heen stroom en voorkom je ook dubbel werk. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ieder dek op zijn eigen manier schoongemaakt moet worden. Bij een dek van polyester kan je makkelijk een harde borstel gebruiken of deze schoonspuiten met een harde drukspuit. Voor een teakdek is het juist niet verstandig om ruw schoon te maken en is een zachte spons veel beter. Tenslotte als je het dek goed schoongemaakt hebt met een borstel of met een spons dan is het belangrijk om het dek nog eens af te nemen met een doek, dit zorgt voor een veel beter resultaat.

Het interieur van je boot schoonmaken

Een paar dingen zijn erg belangrijk bij het schoonmaken van je interieur van je boot, dit zijn vochtbestrijding, schimmelbestrijding en het toilet. Om schimmel tegen te gaan is vochtbestrijding heel erg belangrijk. Als er dus zout zeewater in je boot is gekomen is het belangrijk dat je dit wegneemt met zoet water. Mochten er al schimmelplekken zitten dan kan je dit verwijderen met waterstofperoxide in een verdunde vorm. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om het toilet op je boot goed schoon te maken en goed schoon te houden. Omdat kalkafzetting vaak een probleem is aan boord is het belangrijk om alle slangen en buizen regelmatig af te spoelen met azijn.

 

Reageren is niet mogelijk