Stappenplan bij het kopen van een boot

Ga je op zoek naar een nieuwe boot? Bij het kopen van een nieuwe boot moeten er enkele stappen worden ondernomen, dit geldt zowel voor de ervaren booteigenaren als degene die nog geen ervaring hebben met een boot. In dit artikel bespreken we de verschillende fases die we moeten doorlopen.

Wat wil je precies?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je exact wilt gaan varen. Niet elk water is namelijk hetzelfde. Bij een auto of een fiets hoe je niet per se te kijken op welke ondergrond je gaat rijden. Bij een boot ligt dit weer wat anders voor een meer is bijvoorbeeld een ander type boot nodig als voor de open zee of oceaan. Dat is iets belangrijks om vooraf te bepalen. Een diepstekende boot kun je bijvoorbeeld niet mee gaan varen op binnenmeren. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat beschikbaar is qua budget. Een boot occasion is sowieso nooit verkeerd, maar daarnaast ben je bij het kopen van de boot alleen niet direct klaar. Daarbij moet je ook rekening houden met kosten voor reparaties en de kosten voor de ligplaats. Hierbij is het dus belangrijk om jezelf af te vragen wat je precies kwijt wilt zijn aan de boot jaarlijks.

Waar kan ik mijn ideale boot vinden

Het vinden van de ideale boot kun je doen door op zoek te gaan op het internet naar het verschillende aanbod of door een bezoekje te brengen aan de plaatselijke verkoophaven. Daarbij kun je ook direct aan de makelaar aangeven wat voor type boot je wilt hebben en wat voor budget hiervoor beschikbaar hebt. Dat kan ook de makelaar je altijd een seintje geven als hij iets heeft gevonden wat binnen jouw plaatje past. Als je eenmaal de juiste boot hebt gevonden kun je wellicht ook een kleine rondvaart doen.

Het kopen van de boot

Heb je eenmaal de juiste boot kunnen vinden? Dan kan de koopovereenkomst worden opgezet. Heb je de financiën allemaal rond? Dan staat er eigenlijk niks meer in de weg om de boot te kopen. Het is altijd nog wel verstandig om nog een aankoopkeuring te laten uitvoeren, zodat je zeker op de hoogte bent van eventuele gebreken.

Reageren is niet mogelijk