De naam van je boot opplakken met bootstickers

De naam van je boot opplakken met bootstickers

Je auto een naam geven doen maar weinig mensen. Een boot daarentegen krijgt meestal wel een naam. Voor zeilboten vanaf zeven meter is het zelfs verplicht. In plaats van een naam mag een kenspreuk ook. De bootnaam moet op de buitenkant van de boot staan. Deze moet duidelijk leesbaar zijn en onuitwisbaar. Je kunt de naam er met verf op maken of met bootstickers.

Naam en woonplaats eigenaar

Heb je een zeilboot of ander schip dat zeven meter of groter is? Dan is het ook verplicht om je naam en woonplaats op de boot te zetten. Dit hoeft niet op de buitenkant, zolang het maar op een duidelijk leesbare plek is. Veel mensen zetten een thuishaven in plaats van een woonplaats op hun boot. Toch mag dat niet altijd. In het Binnenvaartpolitiereglement is vastgelegd dat mensen die een schip hebben dat kleiner is dan twintig meter hun woonplaats er op moeten zetten. Mensen met een schip van twintig meter en groter moeten hun thuishaven er op zetten. Omdat bij recreatieve schepen de thuishaven vaak overeenkomt met de woonplaats, zal deze regel in de praktijk niet vaak problemen opleveren.

Bootstickers laten maken

Wil je boot stickers laten maken? Dan kun je plakletters gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je alleen letters, eventueel aangevuld met cijfers, krijgt. Dit ziet er vaak het mooiste uit. Een andere optie is om een rechthoekige sticker te laten maken met daarop de tekst. Vind je het lelijk om de randen van de sticker te zien? Dan kun je in plaats van wit vinyl ook transparant vinyl nemen. Daarnaast is het mogelijk om je stickers van een vinylsoort te laten maken die extra goed plakt. Dit kan bij bootstickers handig zijn. Bestaat de buitenkant van je boot uit kunststof? Dan is vinyl met extra kleefkracht aan te raden. Op kunststof plakt gewoon vinyl namelijk minder goed. Wil je zeker weten of je sticker goed blijft zitten? Vraag dan een proefmonster aan voordat je je stickers bestelt.

Leesbaarheid tekst belangrijk

Een van de eisen die de overheid stelt is dat de naam van je boot, je eigen naam en je woonplaats, dan wel thuishaven, goed leesbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat de kleur van de letters goed afsteekt bij de kleur van de boot. Gebruik lichte letters op een donkere ondergrond of donkere letters op een lichte ondergrond. Zo krijg je het meeste contrast. Daarnaast moet je er bij transparant vinyl op letten dat de kleur van de letters niet beïnvloed wordt door de kleur van de ondergrond. Plak je bijvoorbeeld een transparante sticker met een rode bedrukking op een groene ondergrond, dan wordt de bedrukking paars. Dit kun je ondervangen door een transparante sticker met dekwit te bestellen. Onder de inkt wordt dan witte inkt gebruikt, waardoor je meer contrast krijgt. Kies verder een lettertype dat goed leesbaar is.

Stickers nodig voor wedstrijden?

Doe je met je zeilboot mee aan wedstrijden? Dan heb je in de meeste gevallen zeilnummers nodig. Bootstickers zijn daar ook geschikt voor. Voordat je zeilnummers laat maken, is het wel belangrijk om te kijken wat de eisen zijn. Zo moeten de cijfers en letters een bepaalde grootte hebben en op een bepaalde afstand van elkaar geplaatst worden. Op internet is daar meer informatie over te vinden.

Reageren is niet mogelijk